Skapa en blogg och tjäna pengar

Det är väldigt många som försöker att tjäna pengar på internet, och sedan ett par år tillbaka har trenden varit att starta en blogg. Även jag har dragits in i vågen och har det senaste året startat en massa bloggar och hemsidor. Allt eftersom mina framgångar har ökat har jag fått förfrågningar från andra om hur jag gör. Med denna text tänkte jag beskriva vad som är viktigt när man vill komma igång med att tjäna pengar på sin blogg.

 • Hitta ett hål och gräv ner dig. Konkurrensen är så stor att du måste nischa dig för att kunna hamna på 1:a plats på rankningarna. Det är bättre att dominera en liten nisch än att inte ens hamna topp-tio på något sökord alls. Även en liten nisch kan man tjäna pengar på.
 • Ha ett intresse av det du skriver om. Skall man bli framgångsrik så måste man skriva en massa. Personligen skriver jag 15 blogginlägg i veckan, och då krävs det att man verkligen är intresserad utav det man skriver om – speciellt med tanke på att det tar mer än 1 år innan man verkligen dominerar en nisch (först då kan du börja tjäna pengar på allvar).
 • Ta ett dopp. Det jag har lärt mig de senaste åren är att man alltid skall börja smått. Börja då med att skapa ett par småbloggar innan du ger dig på den ”stora valen”. Lär dig vad som funkar först, sedan kan du kavla upp ärmarna och börja tjäna pengar på riktigt.
 • WordPress. WordPress är en plattform som enligt Googles olika chefer är det bästa verktyget för sökmotoroptimering. Jag håller med.
 • Tid & energi. Att börja tjäna pengar på bloggande är ett slitsamt jobb initialt. Förutom en massa energi kommer det att krävas en massa tid från din sida. Personligen lägger jag ner 5 timmar om dagen för att göra mina bloggar lönsamma. Först om 1 år kan jag slappna av och se på när mitt bankkonto fylls på.
 • Trafik. Du kommer att behöva trafik till din blogg för att kunna generera några pengar. Faktum är att de flesta bloggar får sina besökare via sökmotorer, och därför är det viktigt att du kan en del om hur man optimerar sin blogg för sökmotorer.
 • Sökordsanalyser. Lär dig vilka sökord som ger mest trafik (relativt till hur lönsamma de är), Två bra verktyg kan du hitta i Google Adwords; den ena visar hur många som söker på ett specifikt ord i månaden och den andra visar hur många besökare som man kan få om man annonserar på ett visst sökord. Lär dig hur man använder dessa verktyg innan du börjar din resa med att tjäna pengar.
 • Skulle du klicka på ditt namn? Det finns en tendens hos besökarna att hellre klicka på en länk som går till en domän med ett relevant namn än en domän med ett konstigt namn. Google håller med, och därför påverkar ditt domännamn din rankning. Välj därför ett domännamn som har ditt huvudsökord i sig.
 • Metadata. När du skriver blogginlägg, se till att rubriken alltid innehåller dina viktigaste sökord samt att din beskrivning alltid är relevant och säljande. Besökarna måste lockas till att läsa dina inlägg om du skall kunna tjäna pengar.
 • Content. Det är just vad du skriver som kommer att locka besökarna till din sida. Se till att skriva ett textinnehåll som löser läsarnas problem. Försök att ge svar på deras frågor – och om du kan, försök att göra det i punktform och i checklistor. Försök även att skapa ett snyggt innehåll genom att använda dig utav bilder. Förutom fräschhetskänslan kan du även namnge bilderna, vilket är bra för din sökmotoroptimering.
 • Posta. Posta. Posta. Du måste skriva varje dag och posta inläggen om du skall bli nummer ett på dina sökord. Först när man är 1:a kan man börja tjäna pengar på allvar.
 • Den tjocka grisen. Skriv om allt som du bara kan inom ditt nischade område, och använd så många olika rubriker som du kan. Det går inte att förutspå hur många som kommer att lockas in att läsa ett inlägg, men det kommer alltid att finns någon som gillar det du skriver. Använd en hagelbössa och skjut på allt som rör på sig för att tjäna pengar på lång sikt.
 • Visa vem som är bäst. Som jag nämnt ovan är det viktigt att ständigt producera nytt innehåll, dagligen. Problemet är att när man gör det så blir inte all text så bra och lång. För att ge besökarna en anledning att länka till min blogg så skriver jag 1 gång i månaden ett riktigt bra och långt inlägg. I det långa loppet är det just dessa enstaka inlägg som gör att folk kommer ihåg din bloggadress.
 • Gänga. Det finns två saker som man behöver för att bli framgångsrik i bloggvärlden och för att kunna tjäna pengar; content och länkar. Texterna har vi redan gått igenom, men vi har länkarna kvar. Jag har som personligt mål att spendera 10 timmar i veckan på att skaffa nya länkar. Anledningen till detta är enkel: Du kan ha världen bästa content, men om du inte har länkar till ditt inlägg kommer sökmotorerna att ignorera dig. Syns du inte så finns du inte.
 • Var ett socialt monster. Det gäller att vara aktiv på nätet för att få länkar till sina blogginlägg. Kommentera andras blogginlägg och gå in på olika forum och kommentera – var helt enkelt där andra är. Gillar andra dig så kan de hjälpa dig att tjäna pengar.
 • Skaffa Wing-men. Din huvudblogg är Alphahanen i ditt bloggimperium, men det är viktigt att du skaffar små bloggar i alla småsegment inom din nisch. Jag kallar dessa små bloggar för Wing-men. Deras länkar kommer att lyfta din huvudblogg samtidigt som de kan användas för trevägslänkning.
 • Man måste ge för att få. Skriv texter åt andra populära bloggar och hemsidor, och i gengäld bör du kräva Cred tillbaka i form av länkar.
 • Var är brudarna? Nu är den stora frågan hur man faktiskt kan tjäna pengar på sin blogg. Detta beror faktiskt på hur många relevanta besökare du har. Har du en blygsam men väldigt relevant ström med besökare kommer du troligen att tjäna pengar på affiliateprogram. Har du bara en massa besökare utan att de är speciellt relevanta kommer du troligen att tjäna pengar varje gång en banner visas (antal exponeringar). Och slutligen har vi gamla traditionella Adsense, som dina besökare kommer att klicka på oavsett vilken typ av besökare du har. För att få exakta siffror på hur mycket man kan tjäna på sin blogg rekommenderar jag att ni besöker Tommys blogg, som är en av bloggsveriges absoluta rockstjärnor!